понедельник, 26 июня 2017 г.

Кабмін змінив методику визначення вартості автівок

Уряд вніс зміни до Методики визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів (постанова КМУ від 18 лютого 2016 р. № 66), виключивши, зокрема, положення щодо коефіцієнта коригування ринкової ціни автомобіля залежно від пробігу.
Такі зміни передбачено постановою Кабміну від 21 червня 2017 р. № 428.
Внесені до Методики зміни також стосуються такого.
По-перше, скориговано формулу середньоринкової вартості автомобіля. Тепер така вартість розраховується за методом аналогії цін ідентичних автомобілів за такою формулою:
Сср = Цн х (Г / 100),
де Цн — ціна нового транспортного засобу в Україні з урахуванням марки, моделі, об’єму циліндрів двигуна, типу пального;
Г — коефіцієнт коригування ринкової ціни транспортних засобів з урахуванням строку експлуатації транспортних засобів у роках згідно з додатком 1 до Порядку визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів, затвердженого постановою КМУ від 10 квітня 2013 р. № 403.
Наразі Методика пропонує рахувати середньоринкову вартість легкових автомобілів за формулою, передбаченою зазначеною вище постановою КМУ № 403 (формула в п. 3 Порядку – ред.), яка у свою чергу передбачає застосування двох коефіцієнтів коригування ціни авто – залежно від пробігу та строку експлуатації.
По-друге, з пунктів 4, 14 Методики вилучаються слова «тип двигуна», а «тип коробки переключення передач» замінили на «тип пального».
У цих положеннях Методики мова йде про те, що інформація про ціни нового автомобіля з урахуванням різних складових (марки, моделі тощо) ДП «Держзовнішінформ» передає до Мінекономрозвитку, яке у свою чергу забезпечує роботу свого сайта, на якому можна отримати інформацію про середньоринкову вартість автомобіля шляхом введення даних про їхні марку, модель, рік випуску, об’єм циліндрів двигуна, тип пального.
По-третє, визначено, що Мінекономрозвитку за методикою розраховує середньоринкову вартість автомобіля та щороку до 01 лютого звітного року розміщує на своєму сайті перелік легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більше 5 років та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної зарплати, який повинен містити такі дані щодо зазначених автомобілів: марка, модель, рік випуску, об’єм  циліндрів двигуна, тип пального.
У разі відсутності на сайті Мінекономрозвитку інформації про марку, модель легкового автомобіля, що має ознаки об’єкта оподаткування транспортним податком, Мінекономрозвитку за зверненням ДФС та/або власника зазначеного автомобіля визначає його середньоринкову вартість та доповнює такими даними зазначений вище перелік.
Незважаючи на позитивну динаміку щодо приведення підзаконної нормативно-правової бази у відповідність до Податкового кодексу, урядовцями не встановлено строки виконання Міністерством обов’язку щодо опублікування переліку об’єктів оподаткування. Вказане значно ускладнює порядок адміністрування транспортного податку в 2017 році, адже вже до кінця червня фізичні особи мають отримати податкові - повідомлення рішення про сплату податку. Крім того, юридичні особи мали задекларувати суму податку до 20 лютого поточного року, коли об’єктивної можливості ідентифікувати легковий автомобіль - об’єкт оподаткування не було.
Також варто додати, що на цей момент на офіційному веб-сайті Мінекономрозвитку розміщена формула визначення середньоринкової вартості легкового автомобіля. Проте зразу ж варто зазначити, що вона не може застосовуватися з метою оподаткування транспортним податком, оскільки враховує зайві дані при визначенні середньоринкової вартості автомобіля, які змінами до Податкового кодексу були виключені (пробіг легкового автомобіля, тип двигуна, тип переключення коробки передач).


Комментариев нет:

Отправить комментарий