пятница, 13 января 2017 г.

ТРАНСПОРТНИЙ ПОДАТОК СПЛАЧУВАТИМУТЬ ВЛАСНИКИ АВТО ВАРТІСТЮ ПОНАД 1,2 МЛН ГРИВЕНЬ


У 2017 році об’єктом оподаткування транспортним податком є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, тобто понад 1,2 млн гривень. Про це повідомили у головному управлінні ДФС у Черкаській області. 

Вартість авто визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі, за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України, станом на 1 січня податкового (звітного) року виходячи з марки, моделі, року випуску, об’єму циліндрів двигуна, типу пального.
Оприлюднюється перелік авто до 1 лютого податкового (звітного) року центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі, на своєму офіційному веб-сайті.
Платниками транспортного податку, як і торік, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти. Ставка не змінилась - 25 000 гривень на рік за кожен автомобіль.      
Юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня і до 20 лютого 2017 року подають до державних податкових інспекцій за місцем реєстрації об’єкта оподаткування декларацію з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.
Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів оподаткування фізичних осіб здійснюється державною податковою інспекцією за місцем реєстрації платника податку. Податкове повідомлення-рішення про сплату податку та відповідні платіжні реквізити надсилається платнику до 1 липня.

четверг, 12 января 2017 г.

СТАВКУ ПОДАТКУ НА НЕРУХОМІСТЬ ЗМЕНШЕНО ВДВІЧІ


У 2017 році граничну ставку податку на нерухомість зменшено з 3% до 1,5% розміру мінімальної заробітної плати за 1 кв м бази оподаткування. Це передбачено змінами до Податкового кодексу. внесеними Законом № 1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році».
Ставки податку для об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об'єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 квадратний метр бази оподаткування.         

Встановлено, що з 1 січня 2017 року до прийняття відповідним органом місцевого самоврядування рішення про встановлення ставок місцевих податків і зборів на 2017 рік відповідно до Закону № 1791, встановлені таким органом місцевого самоврядування ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, застосовуються з коефіцієнтом 0,5.

При цьому продовжує діяти норма, за якою власники житлової нерухомості, загальна площа якої перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) або 500 квадратних метрів (для будинку), платитимуть додатково 25 000 гривень на рік за кожен із вказаних об'єктів житлової нерухомості (його частку).        

Як і минулоріч, сплачуватимуть податок на нерухомість тільки ті власники квартир та будинків, площа яких перевищує 60 та 120 метрів квадратних метрів відповідно (або будинки і квартири загальною площею в 180 кв метрів). Та й сам податок буде нараховуватись тільки на площу, яка перевищує вищезазначений метраж. 
Юридичні особи у 2017 році сплачують податок за 2017 рік, а фізичні – за 2016 рік із застосуванням минулорічних ставок і пільг.




среда, 11 января 2017 г.

В Україні запустили єдиний реєстр боржників

Відповідно до Закону «Про виконавче провадження» було запущено Єдиний реєстр боржників, який є складовою автоматизованої системи виконавчого провадження. Реєстр ведеться з метою оприлюднення інформації про невиконані майнові зобов’язання та запобігання відчуженню боржниками майна.
Автоматизована система виконавчого провадження була запущена 5 січня 2017 року, повідомляють у ДП «Національні інформаційні системи». Сам Реєстр боржників розміщено за посиланням.
Відповідно до Закону «Про виконавче провадження» Реєстр боржників містить такі відомості:
1) ПІБ, дата народження боржника – фізичної особи або найменування, ідентифікаційний код юридичної особи у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань боржника – юридичної особи;
2) найменування органу або ПІБ та посада посадової особи, яка видала виконавчий документ;
3) найменування органу державної виконавчої служби або ПІБ приватного виконавця, номер засобу зв’язку та адреса електронної пошти виконавця;
4) номер виконавчого провадження;
5) категорія стягнення (аліменти, штраф тощо).
Залежно від типу боржника – фізична чи юридична особа – на сайті Реєстру пропонуються різні форми для пошуку боржників:
- фізичну особу можна шукати за ПІБ, датою народження, реєстраційним номером облікової картки платника податків;
- юридичну особу шукати пропонують за найменуванням та її ідентифікаційним кодом.
Зверніть увагу, якщо боржник, внесений до Реєстру, звернеться до нотаріуса, держреєстратора речових прав на нерухоме майно тощо з метою вчинення правочину про відчуження майна, то за відсутності інформації про накладення арешту на таке майно відповідна особа має повідомити про такого боржника орган ДФС або відповідного приватного виконавця. Виконавець після отримання такого повідомлення приймає рішення про накладення арешту на майно.

Інформацію про боржника можуть виключити з Реєстру, зокрема, у разі винесення постанови про закінчення виконавчого провадження.