четверг, 23 марта 2017 г.

ОДНИМ ІЗ ГОЛОВНИХ ПРИОРІТЕТІВ ДЕРЖАВИ СТАНЕ ТУРИЗМ


Кабінет Міністрів України схвалив Стратегію розвитку туризму та курортів до 2026 року, яку підготувало Міністерство економічного розвитку і торгівлі.
За даними Всесвітньої туристичної організації ООН (ЮНВТО) внесок туризму до світового ВВП становить 10%, а загальна кількість робочих місць, що прямо чи опосередковано стосуються сфери туризму, - 11%, тому виважена державна політика у сфері туризму - це важлива частина сталого економічного розвитку України у світі.
“Розвиток туризму стимулює зростання у дотичних сферах економіки, що є особливо важливим для регіонального розвитку України. Крім того, ми маємо надзвичайно широкі можливості для залучення цілорічного туризму завдяки своїм унікальним природним можливостям, багатій історичній та культурній спадщині. Розвиток туризму є важливою складовою економічного зростання, а схвалення Стратегії розвитку дозволить більш ефективно координувати роботу у цьому напрямку”, - прокоментував рішення Уряду Степан Кубів.
Стратегія визначає підхід державної туристичної політики у таких напрямках: безпека туристів; нормативно-правова забезпечення; розвиток туристичної інфраструктури; розвиток людських ресурсів; маркетингова політика розвитку туризму та курортів.
Стратегія передбачає, що до 2026 року в Україні:
∙                кількість іноземних туристів збільшиться у 2,5 рази,
∙                кількість внутрішніх туристів збільшиться в 5 разів,
∙                кількість робочих місць у сфері туризму збільшиться в 5 разів,
∙                наповнення бюджетів усіх рівнів від провадження туристичної діяльності збільшиться в 10 разів,
∙                кількість суб'єктів туристичної діяльності зросте в 5 разів,
∙                туристи витрачатимуть під час подорожей в Україні до 80 млрд грн,
∙                буде створено позитивний імідж України як країни, привабливої для туризму.
“Розробка туристичної стратегії - це одна з умов, яку ми маємо виконати в рамках імплементації Угоди про асоціацію з ЄС. Ми вже працюємо над її втіленням: створюємо план заходів реалізації Стратегії, ведемо активний діалог з представниками українського бізнесу, опрацьовуємо законодавчу базу ” - зазначив заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Михайло Тітарчук.





среда, 22 марта 2017 г.

ВИМОГИ ПРО ВИЗНАННЯ ПРАВОЧИНУ НЕДІЙСНИМ, ЯКИЙ ОСОБА ВЧИНИЛА У МОМЕНТ НЕУСВІДОМЛЕННЯ ЗНАЧЕННЯ СВОЇХ ДІЙ, ВИРІШУЮТЬСЯ З УРАХУВАННЯМ ВИСНОВКУ СУДОВО-ПСИХІАТРИЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ

Судами розглядалась цивільна справа за позовом особи про визнання заповіту недійсним. Позивач обґрунтовувала вимоги тим, що вона є єдиною дочкою померлої та спадкоємцем за законом першої черги, у зв’язку з чим подала приватному нотаріусу заяву про прийняття спадщини та дізналась, що існує заповіт, складений на користь відповідачів.
Позивач посилалась на те, що заповіт від імені матері підписаний іншою особою, його зміст не відповідав її волі, за станом здоров’я мати не усвідомлювала значення своїх дій та на підставі статей 203, 215 та 225 Цивільного кодексу України просила визнати заповіт недійсним.
Судами першої та апеляційної інстанцій відмовлено у задоволенні позову.
Суди дійшли висновку, що спадкодавець, діючи вільно та відповідно до своєї внутрішньої волі, вчинила заповіт, який було складено з дотриманням вимог щодо його форми та порядку посвідчення. Підпис на заповіті вчинений нею особисто, що підтверджується висновком судово-почеркознавчої експертизи, а надана позивачем медична документація не містить висновків щодо наявності у спадкодавця психічного або іншого захворювання, внаслідок якого вона не могла розуміти значення своїх дій та керувати ними.
ВССУ відмовив у відкритті касаційного провадження у справі. Позивач не погодилась з рішеннями судів та звернулась до ВСУ.
Верховний Суд України встановив невірне застосування судами статті 225 ЦК України, скасував рішення судів та направив справу для нового розгляду до суду першої інстанції (постанова від 13.03.2017 у справі №6-2833цс16).
Відповідно до частини першої статті 225 ЦК України правочин, який дієздатна фізична особа вчинила у момент, коли вона не усвідомлювала значення своїх дій та (або) не могла керувати ними, може бути визнаний судом недійсним за позовом цієї особи, а в разі її смерті – за позовом інших осіб, чиї цивільні права або інтереси порушені.
ВСУ роз’яснив, що для визначення наявності стану, в якому громадянин не міг розуміти значення своїх дій або керувати ними (тимчасовий психічний розлад, нервове потрясіння та ін.) на момент укладення угоди, суд призначає судово-психіатричну експертизу.
Вимоги про визнання угоди недійсною з цих підстав вирішуються з урахуванням як висновку судово-психіатричної експертизи, так і інших доказів, що підтверджують чи спростовують доводи про те, що в момент укладення угоди особа не розуміла значення своїх дій та не могла керувати ними.

Згідно з вимогами пункту 2 частини першої статті 145 ЦПК України призначення експертизи є обов'язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи хоча б однією зі сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

понедельник, 20 марта 2017 г.

НАЦБАНК УПРОСТИЛ ПОКУПКУ ВАЛЮТЫ ДЛЯ БИЗНЕСА

Национальный банк Украины разрешил субъектам хозяйствования покупку валюты за счет полученных гривневых кредитов под государственные гарантии в рамках программ повышения обороноспособности и безопасности государства. Об этом сообщается на сайте НБУ со ссылкой на постановление № 22, вступившее в силу 16 марта.


Согласно документу, также регулятор ввел упрощенный порядок покупки валюты для возврата за границу иностранному инвестору процентов, начисленных на остаток средств на инвестиционном счете. По оценкам регулятора, спрос на валюту для проведения этих операций не окажет дестабилизирующего влияния на валютный рынок.
Как сообщалось ранее, в рамках концепции новой модели валютного регулирования, представленной в декабре 2016 года, НБУ планирует смягчить ограничения на рынке бизнеса, банков и физических лиц. В частности, регулятор анонсировал снижение нормы обязательной продажи валютной выручки экспортерами с 65 % до 50 %, а в дальнейшем полную отмену этого требования.