четверг, 12 января 2017 г.

СТАВКУ ПОДАТКУ НА НЕРУХОМІСТЬ ЗМЕНШЕНО ВДВІЧІ


У 2017 році граничну ставку податку на нерухомість зменшено з 3% до 1,5% розміру мінімальної заробітної плати за 1 кв м бази оподаткування. Це передбачено змінами до Податкового кодексу. внесеними Законом № 1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році».
Ставки податку для об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об'єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 квадратний метр бази оподаткування.         

Встановлено, що з 1 січня 2017 року до прийняття відповідним органом місцевого самоврядування рішення про встановлення ставок місцевих податків і зборів на 2017 рік відповідно до Закону № 1791, встановлені таким органом місцевого самоврядування ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, застосовуються з коефіцієнтом 0,5.

При цьому продовжує діяти норма, за якою власники житлової нерухомості, загальна площа якої перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) або 500 квадратних метрів (для будинку), платитимуть додатково 25 000 гривень на рік за кожен із вказаних об'єктів житлової нерухомості (його частку).        

Як і минулоріч, сплачуватимуть податок на нерухомість тільки ті власники квартир та будинків, площа яких перевищує 60 та 120 метрів квадратних метрів відповідно (або будинки і квартири загальною площею в 180 кв метрів). Та й сам податок буде нараховуватись тільки на площу, яка перевищує вищезазначений метраж. 
Юридичні особи у 2017 році сплачують податок за 2017 рік, а фізичні – за 2016 рік із застосуванням минулорічних ставок і пільг.




Комментариев нет:

Отправить комментарий