вторник, 1 ноября 2016 г.

Як ОСББ можуть зменшити тарифи на обслуговування багатоквартирного будинку

Вважаєте, що вартість послуг по утриманню будинку у якому створено ОСББ буде більшою, і може збільшитися без врахування думки жителів такого будинку?

Щомісячні відрахування на капітальний ремонт будинків у яких створено ОСББ, складають 0,4-0,5 грн/м кв.. Відповідно до статті 4 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» діяльність ОСББ полягає в  реалізації  прав  співвласників  на володіння та користування  спільним  майном  співвласників,  належне  утримання багатоквартирного  будинку  та  прибудинкової  території, сприяння співвласникам  в  отриманні  житлово-комунальних  та  інших послуг належної  якості  за обгрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов'язань, пов'язаних з діяльністю об'єднання.

У статті 16 Закону зазначається, що у відповідності до законодавства і статуту, ОСББ  має право встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів  співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів.

Жителі будинку, які являються його співвласниками, вправі приймати рішення по визначенню розходів на управління багатоквартирним будинком. Вони можуть на власний розсуд встановлювати розмір послуг по утриманню будинку і прибудинкової території. Збільшення тарифів на обслуговування будинку неможливо без згоди його співвласників.


Розмір відрахувань на утримання спільного майна може бути зменшений, через те, що ОСББ є неприбутковою організацією, звільненою від сплати ПДВ, який складає 20% тарифу для будинків, які обслуговуються комунальними підприємствами. Це можна назвати однією з переваг ОСББ: діяльність не оподатковується, а розрахунки за роботи здійснюються по акту виконаних робіт, бухгалтер може працювати «за сумісництвом» на декількох будинках ОСББ.

Комментариев нет:

Отправить комментарий