среда, 5 октября 2016 г.

"Штрафну амністію" щодо незаконних концентрацій продовжено до 15 березня 2017 року


28.09.2016 року Антимонопольний комітет України, на своєму сайті розмістив повідомлення про прийняття рішення щодо продовження строку дії «штрафної амністії» ще на 6 місяців. Так, Рекомендаційними роз’ясненнями АМКУ від 20 вересня 2016 року №44-рр внесено зміни до абзацу другого пункту 15 Рекомендаційних роз’яснень Антимонопольного комітету України від 9 серпня 2016 № 39-рр «Щодо застосування положень частин другої, п’ятої та шостої статті 52 Закону України «Про захист економічної конкуренції», частин першої та другої статті 21 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», якими слова «протягом наступних шести місяців після закінчення терміну» замінено на слова «протягом одного року після закінчення терміну». Нагадаємо, що відповідно до п. 15 Рекомендаційних роз’яснень Антимонопольного комітету України від 9 серпня 2016 № 39-рр, розмір штрафу визначається в розмірі 6000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (102 тис. грн), якщо з урахуванням базового розміру штрафу, розрахованого відповідно до пункту 12.3 цих Рекомендаційних роз’яснень, штраф не є меншим.
Прийняття даного рішення АМКУ обґрунтовує позитивною практикою застосування «амністії», протягом якої багато компаній вже звернулися з заявами та отримали дозволи на концентрації після їх здійснення, однак багато компаній не змогли скористалися відповідною процедурою з ряду об’єктивних причин. АМКУ також повідомив, що більшість концентрацій, які отримали дозволи в межах «амністії», відбувались за участю іноземних суб’єктів за межами України та майже не мали впливу на конкуренцію в Україні. 
Таким чином, АМКУ ще раз в дії продемонстрував свій намір в першу чергу забезпечити сприятливі передумови для розвитку конкуренції, а не виконувати роль карального органу.

Комментариев нет:

Отправить комментарий