вторник, 23 мая 2017 г.

ЯКЩО ВАШУ КВАРТИРУ ЗАТОПИЛИ - ПОРАДИ АДВОКАТА

Що робити, коли вас затопили сусіди, в які установи звернутись, та які зібрати документи щоб не бути голослівним в суді і перемогти.
Залиття квартири. Послуги адвоката
Проживання в багатоповерхівці має як свої плюси, так і мінуси. І серед суттєвих недоліків - проживання під квартирою безвідповідальних сусідів, що посилює шанси бути затопленим. Залиття квартири здатне зіпсувати меблі і дорогі речі, звести до нуля хороший ремонт. А якщо залиття відбувається з носіїв гарячої води, то ще й принести шкоду здоров'ю.
Причини затоплення можуть бути найрізноманітнішими – від незакритого крану, до серйозної поломки чи прориву. Відповідальність від затоплення зазвичай лягає на сусідів зверху чи ТСЖ (ЖКГ). Якщо домовитись з винуватцями «потопу» не вдається мирним шляхом, необхідно звертатись до суду з позовом про відшкодування матеріальної та моральної шкоди при залитті квартири.
ЯК ПІДГОТУВАТИ ПОЗОВ ПРИ ЗАЛИТТІ КВАРТИРИ
Перед тим, як звернутись до суду, радимо врахувати такий аспект (на підставах Цивільного кодексу України), як обов'язкове підтвердження позивачем:
·         Факту заподіяння шкоди;
·         розміру заподіяної шкоди;
·         протиправності поведінки винуватця;
·         наявності причинно-наслідкового зв'язку між протиправною поведінкою особи, яка спричинила шкоду і принесеною шкодою.
Також необхідно враховувати наявність вини суб'єкта. Варто зауважити, що особа, яка принесла шкоду, вважається винною, доки перед судом не доведе свою невинуватість. Позивач не має займатись доведенням вини самостійно. Його завдання – зібрати необхідні документи і докази.
Отже, перш ніж звертатись в суд, необхідно підготувати документацію, що допоможе вийти переможцем у даній справі.
ЩО НЕОБХІДНО ДОВЕСТИ В СУДІ ПРИ ЗАТОПЛЕННІ КВАРТИРИ
·         Першим правовим питанням є визначення винуватця затоплення. Його можна знайти, встановивши причину.
·         Наступним значимим з юридичної точки зору завданням, на думку адвоката по затопленню квартири в Києві, є оцінка шкоди, яка підлягає відшкодуванню.
·         Варто знати, що дані питання являються доволі суперечливими, для їх вирішення потрібно залучати спеціалістів.
Після визначення причини залиття і знаходження винуватця, на думку адвоката, можна обрати два шляхи. Перший – все-таки спробувати домовитись про добровільне відшкодування збитків. Другий (якщо перший не приніс результатів) – відшкодування примусово через суд. Займаються таким питанням суди загальної юрисдикції.
ПЕРШОЧЕРГОВІ ДІЇ ПРИ ЗАЛИТТІ КВАРТИРИ - СКЛАДАННЯ АКТУ ПРО ЗАТОПЛЕННЯ В ЖКГ
Якщо ви побачили що ваша квартира залита чи затоплена, наш адвокат радить терміново звернутись до ЖКГ (ОСББ, чи того управління, під яким знаходиться будинок) з вимогою про огляд і складення Акту про залиття. При цьому необхідно запросити власників (наймачів) квартири, з якої відбувається затоплення та адвоката.
Що має обов'язково бути в акті:
·         час і місце його складання;
·         детальний опис всіх пошкоджень і збитків, завданих через залиття (наприклад пошкоджено паркет площею N, меблі в вітальні);
·         підписи всіх осіб, які брали участь в огляді квартири;
·         печатка управління, під юрисдикцією якого знаходиться будинок;
·         примітки як потерпілого, так і того, хто завдав збитки, якщо такі є, або якщо сторони вважають акт не повним;
·         причина, через яку відбулось залиття, з уточненям джерела (наприклад незакритий кран чи прорив труби центрального опалення).
Встановлення джерела затоплення – ключовий момент у справі, адже тільки виявивши джерело, можна знайти винного в інциденті. В залежності від того, на кому лежить відповідальність за обслуговування і експлуатацію інженерних систем, з яких відбулось залиття, винним в ситуації може виявитись як неуважний сусід зверху, так і ЖКГ (ТСЖ, ОСББ чи інша управляюча компанія)
Правові основи для відшкодування завданої затопленням шкоди – обов'язки власника утримувати житло і інженерні комунікації у відповідному стані.
Отже, відповідно до Цивільного кодексу України, власник житлового приміщення несе відповідальність за утримання його в належному стані, якщо інші умови не представлені законодавством України, чи правовим договором.
Це означає, що власник має тримати житло в відповідному стані, вчасно обслуговувати комунікації, не допускати їх до небезпечного, зношеного стану. Не допускається необережне, безвідповідальне поводження. В обов'язки кожного входить враховувати інтереси і законні права сусідів, правила користування житловими приміщеннями, а також правила утримання спільної власності власників приміщень багатоквартирних будинків.
В свою чергу, сумлінно виконувати свої обов'язки по відповідному утриманню та проведенню вчасного ремонту спільної власності лежить на ЖКГ (чи іншій документально встановленій організації, під управлінням якої знаходиться будинок).
Згідно Житлового кодексу України та Правил користування приміщеннями житлових будинків, до складу спільної власності входять внутрішньодомові інженерні системи холодного і гарячого водопостачання (до яких входять стояки та відгалуження від стояків до першого вимикаючого пристрою, перших регулювальних кранів на відводах внутрішньоквартирної розводки від стояків; а також входить внутрішньодомова система опалення, яка складається зі стояків, обігрівальних елементів, регулюючої арматури, та інших елементів, розташованих в цих системах.
Невиконання (чи неналежне виконання) власниками та/чи управляючою компанією являється ні чим іншим, як протиправною бездіяльністю і є приводом до притягнення до цивільної відповідальності в формі відшкодування завданої шкоди.
Відповідно до статті 1166 Цивільного кодексу України шкода, принесена власності фізичної (та юридичної) особи повинна бути відшкодованою в повному обсязі особою, яка її спричинила.
Статтею 383 Цивільного кодексу України з урахуванням обставин справи, суд за вибором потерпілого може зобов'язати особу, яка спричинила збитки, відшкодувати їх в натуральному вигляді (тобто відремонтувати зламану річ, чи зробити ремонт в затопленому приміщенні), або відшкодувати втрату в повному розмірі матеріально.
КОГО Ж ПРИТЯГУВАТИ ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ЗАТОПЛЕННЯ: ВЛАСНИКА КВАРТИРИ ЧИ ЖКГ?
Потрібно визначитись з джерелом затоплення, і тим, під чиїм управлінням воно знаходиться.
Якщо затоплення відбулось внаслідок розриву неякісної квартирної розводки водопостачання, то винуватцем у принесеній шкоді вважається власник (винаймач) житлового приміщення; якщо ж залиття пов'язане з проривом на стояку гарячого чи холодного водопостачання, то до відповідальності необхідно притягувати обслуговуючу організацію.
ЕКСПЕРТИЗА ПРИ ЗАЛИТТІ КВАРТИРИ
Інколи справжню причину залиття може визначити тільки спеціаліст. Він також може допомогти вирахувати приблизну вартість відновлювального ремонту квартири/кімнати. Спеціалістом встановлюється вартість приміщення, ремонту та постраждалих меблів, побутової техніки до залиття. Це необхідно для визначення ціни позову. При цьому, потрібно мати на увазі, що оціночна вартість житла/постраждалого майна може бути оскаржена на суді відповідачем. В такому випадку судом додатково призначається оцінка та експертиза (будівельно-технічна та товарознавча). Тому особі, постраждалій від залиття необхідно не спішити з ремонтом, та не викидати пошкоджені залиттям речі.
Щоб не опинитись в такій ситуації самому, пам'ятайте про те, що законодавство покладає на власників (наймачів) житлових приміщень обов'язки слідкувати за відповідним станом інженерно-технічного обладнання, котре знаходиться в квартирі і не є спільною власністю власників приміщень в домі.
Якщо вам не вдалось отримати відшкодування збитків та принесеної вашій власності шкоди в досудовому порядку, чи ви самі являєтесь винним у принесенні шкоди, однак вважаєте, що потерпілі явно надто завищують вартість завданих збитків, надати вам допомогу як в суді, так і в процесі досудової підготовки, можуть адвокати нашої фірми Адвокатес.
Якщо у вас є питання по залиттю квартири, чи потрібен адвокат при затопленні у Києві, телефонуйте нам.
Пам'ятайте, що позивачу в суд необхідно надати заяву. Відповідач також може подати свої заперечення і поправки, і обидві сторони повинні надати письмові підтвердження та докази їх заяв. Винесене судом кінцеве рішення у даній справі, після того, як воно вступає у дію, обов'язково підлягає примусовому виконанню.
Що робити, як що вас залили. Практичні поради надає адвокат по залиттю:
  • В першу чергу, якщо вас затопили зверху, радимо терміново вимкнути електрику, адже залиття може призвести до замикання. Намагайтесь будь що знайти джерело затоплення: відкритий кран у сусідів чи прорив комунікацій водопостачання в під'їзді чи природні явища. Спробуйте ліквідувати причину самостійно, піднятись до сусідів і попросити закрити кран. Викличте електрика, зафіксуйте документально факт виклику.
  • Зафіксуйте фотоапаратом, відеокамерою чи, за їх відсутності, мобільним телефоном всі пошкодження як у себе в квартирі, так і мокру підлогу та джерело затоплення зверху. Фото мають бути кольоровими, з зафіксованою на них датою. Якщо не вдається вирішити проблему власними силами, викликайте представників ЖКГ.
  • При затопленні квартири, наш адвокат радить терміново викликати комісію з ЖКГ, покликати сусідів. Необхідно скласти Акт про залиття. Прослідкуйте, щоб там були зазначені всі пошкодження, а також вказані ПІБ та посада представника ЖКГ. Акт про залиття буде основним документом, який підтверджує нанесені збитки.
  • Якщо є потреба у виклику аварійних бригад, необхідно отримати від них квитанцію, чи хоча б записати номер бригади і час виклику та зафіксувати причину затоплення.
  • При залитті квартири адвокат рекомендує викликати працівників ЖКГ навіть, якщо пошкодження незначні. Наслідки в повному обсязі можуть проявитись з часом, адже вода може затриматись в стелі та стінах.
  • Після фіксування факту пошкодження необхідно оцінити завдану шкоду. Можна викликати бригаду ремонтників, які складуть кошторис по ремонту. Такій документ може мати доказову силу в суді, однак велика ймовірність того, що буде назначена додаткова експертиза. Проводити її можуть незалежні агенти по оцінці власності.
Коли потрібно викликати експертів
Агентства, котрі займаються оцінкою нерухомості, радять не викликати експерта відразу після затоплення, а зачекати кілька діб. Чекати потрібно для того, щоб завдана шкода проявилась в повній мірі. Варто також знати, що невидимі пошкодження, наприклад пошкоджений електричний провід під штукатуркою, експерт не зможе. Для цього потрібно викликати спеціаліста в конкретній сфері, наприклад, в випадку з проводами - електрика, який складе вже свій акт і його прикріплять до Акту про затоплення.
Хто повинен оплатити експертизу?
Якщо спір буде передано до суду, то, той, хто програє суд повинен буде оплатити затрати на експертну оцінку пошкоджень. Це означає, що якщо винними у затопленні вашої квартири суд визнає сусідів, то вони повинні будуть не тільки відшкодувати збитки від затоплення, але й заплатити за експертизу та державні виплати за суд. Якщо винним виявиться ЖКГ, то всі витрати воно повинне взяти на себе.
Коли робити ремонт?
На думку адвоката, ремонт після затоплення можна робити відразу ж після звіту про розмір збитків. Однак спеціалісти з ремонту радять приступати до відновлення квартири через 1-2 тижні, адже якщо стіни та стеля не висохли повністю, ремонт може бути даремним. Вода може затриматись, наприклад в перекритті плит і призвести до негативних наслідків, таких як грибок.
Що має зафіксувати ЖКГ в акті про затоплення?
  • Дату і максимально точно час інциденту.
  • Розмір пошкоджених поверхонь в метрах квадратних (з точністю до 0.5 м). Сюди входять шпалери, стіни, паркет і навіть побілка стелі).
  • Характер пошкодження цих поверхонь (описати їх стан після залиття, будь то змін кольору/малюнку чи відпадання).
  • Перелік майна, яке постраждало від води. Наприклад, телевізор, журнальний столик, книги в кількості N, диван, картини.
  • Причина залиття. (не закритий на ніч чи на час перебування на роботі кран, прорив труби водопостачання чи опалення, самовільне зняття батарей опалення без перекриття води) а також місцезнаходження джерела (в якому квадраті квартири чи під'їзду він знаходиться). А також вказати його власника, будь то сусід зверху, ЖКГ, що невчасно провело ремонт зношених комунікацій чи ін.
На завершення
Як скласти Позов про затоплення та Акт про затоплення? Що робити, якщо квартиру затопили сусіди? Оцінка майна після затоплення. Як повернути гроші після затоплення? Як бути, якщо ви затопили квартиру сусіда? На всі ці запитання ми давали відповіді в статті. Якщо ж питання лишились, ви можете задати їх нашому адвокату. 
+38(044) 384-32-70

Комментариев нет:

Отправить комментарий