суббота, 28 января 2017 г.

Нові правила перевірки роботодавців


Вже незабаром штрафи за порушення роботодавцями законодавства про працю та зайнятість населення накладатимуть не лише посадові особи з Держпраці, а й представники виконавчих органів відповідних місцевих рад, які також працюватимуть у статусі інспекторів праці.
Повноваження в частині накладення штрафів отримають голови виконавчих органів міських рад міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад та їх заступники. Наразі такі штрафи накладають лише представники Держпраці.
Це питання пропонується впорядкувати шляхом внесення змін до Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення, затвердженого постановою Кабміну від 17.07.2013 р. № 509.
З урахуванням такого розширення повноважень Держпраці координуватиме діяльність органів місцевої влади в питання контролю за додержанням законодавства про працю, здійснюватиме методичне забезпечення.
Окрім того, з огляду на підвищення мінімальної зарплати у 2017 році до 3 200 грн, змінами пропонується визначити, що Держпраці проводитиме моніторинг у сфері оплати праці в частині своєчасної і не нижче визначеного державою мінімального розміру оплати праці (докладніше про питання виплати зарплати читайте за посиланням – ред.).
Перелік повноважень Держпраці також поповниться правом безперешкодно, без повідомлення проходити до будь-яких приміщень юридичних та фізичних осіб, які використовують найману працю тощо.
Проект змін до постанови № 509 було оприлюднено на сайті Держпраці. Серед іншого, зокрема, пропонується затвердити порядки здійснення державного контролю / нагляду за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення, а також відповідні методичні рекомендації для місцевих органів влади.
Згаданий вище порядок унормовує низку питань стосовно здійснення інспекторами праці, серед яких і уповноважені особи виконавчих органів міських рад міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад, проведення інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань.
Зверніть увагу, інспектори праці за наявності службового посвідчення мають право безперешкодно, без попереднього повідомлення і в будь-яку годину доби здійснювати інспекційні відвідування, у тому числі:
- проходити до будь-яких приміщень об’єкта відвідування, в яких використовується наймана праця;
- ознайомлюватись з будь-якими книгами, реєстрами та документами, ведення яких передбачено законодавством про працю та зайнятість населення, що містять інформацію/відомості з питань, які є предметом інспекційного відвідування;
- залучати працівників правоохоронних органів;
- фіксувати проведення інспекційного відвідування з питань виявлення неоформлених трудових відносин засобами аудіо-, фото- та відеотехніки тощо.

З проектами документів, про які йдеться вище, можна ознайомитись за посиланням: http://dsp.gov.ua/повідомлення-про-оприлюднення-проек-52/

Комментариев нет:

Отправить комментарий