пятница, 23 декабря 2016 г.

Новели податкового законодавства для платників єдиного податку

21 грудня 2016 року Верховна Рада України прийняла у другому читанні Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо покращення інвестиційного клімату в Україні) № 5368 та Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році № 5132.
Пропонуємо Вашій увазі стислий огляд змін щодо оподаткування єдиним податком:
1. Змінено прив’язку ставок єдиного податку
У зв’язку із встановленням з 1 січня 2017 року мінімальної заробітної плати у розмірі 3200 грн, ставки єдиного податку для платників першої групи встановлюються у відсотках до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, другої групи – у відсотках до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

2. Мобілізовані працівники не враховуються у загальній кількості працівників на час АТО
При розрахунку загальної кількості осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником єдиного податку – фізичною особою – підприємцем, не враховують працівників, які були призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період. Мається на увазі період проведення АТО.
3. Фізичні особи, які при реєстрації платниками єдиного податку мали податковий борг, не зможуть бути платниками єдиного податку
Уточнено, що не можуть бути платниками єдиного податку 1–3 групи такі платники, які на день подання заяви про реєстрацію платником єдиного податку мають податковий борг, крім безнадійного податкового боргу, що виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин). Раніше це обмеження стосувалось тільки платників податків – суб’єктів господарювання, а наразі стосується і платників податків – фізичних осіб.
4. Платники четвертої групи можуть продавати електричну енергію з відновлювальних джерел енергії
Платники єдиного податку четвертої групи можуть провадити діяльність з виробництва електричної енергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії (за умови, що дохід від реалізації такої енергії не перевищує 25 відсотків доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)  такого суб’єкта господарювання)
5. Останній податковий період платника єдиного податку – день отримання податковою повідомлення про припинення платника єдиного податку
Останнім податковим періодом у разі державної реєстрації припинення юридичних осіб та діяльності фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку, вважається період, у якому податковий орган отримав від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення.
Наразі таким періодом є період до подання заяви про відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку із припиненням господарської діяльності.
Відповідно, у разі якщо такий платник припиняє здійснювати господарську діяльність, то податкові зобов’язання із сплати єдиного податку пропонується нараховувати включно до останнього дня календарного місяця, в якому реєстрацію платником єдиного податку було анульовано.
Чи виникне тоді взагалі необхідність подавати заяву про відмову від спрощеної системи у зв'язку з припиненням провадження господарської діяльності? Норма підпункту 298.2.1 ПК України, у якій йдеться про її подачу, та абзацу 7 підпункту 298.3.1 ПК України про зазначення відомості про дату (період) припинення, не зазнали змін. Подання заяви про відмову не нестиме жодних наслідків, оскільки державний реєстратор сам надсилає контролюючому органові повідомлення про припинення.
6. Встановлено правила оподаткування дивідендів, що виплачуються платниками єдиного податку
Статтю 297 ПК України доповнено пунктом 297.4, в якому міститься відсильна норма до розділів II і IV ПК України, якими встановлюють правила оподаткування дивідендів, що виплачуються платниками єдиного податку 3 групи (юридичними особами) та 4 групи власникам корпоративних прав (засновникам таких платників єдиного податку).
7. Змінено ставки єдиного податку для платників четвертої групи
Для ріллі, сіножатей і пасовищ (крім ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях, а також сільськогосподарських угідь, що перебувають в умовах закритого ґрунту) встановлена ставка 0,95;
Для  ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях – 0,57;
Для багаторічних насаджень (крім багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях) – 0,57;
Для багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях – 0,19;
Для сільськогосподарських угідь, що перебувають в умовах закритого ґрунту, – 6,33.
8. Зміни щодо застосування РРО платниками єдиного податку
Платникам єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, мають відтепер у будь-якому випадку застосовувати реєстратори розрахункових операцій.
Відповідно до Порядку гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів, затвердженого Постановою КМУ від 11 квітня 2002 року № 506, до технічно складних   побутових   товарів належать непродовольчі   товари   широкого   вжитку    (прилади,    машини, устаткування   та   інші),   які  складаються  з  вузлів,  блоків, комплектуючих виробів, відповідають вимогам нормативних документів,   мають   технічні   характеристики, супроводжуються експлуатаційними документами  і  на  які  встановлено  гарантійний термін.



Комментариев нет:

Отправить комментарий