вторник, 29 ноября 2016 г.

Збільшення бюджету ОСББ.Частина 2 «Внески та платежі»

Сьогодні подовжимо тему бюджету ОСББ, як не прибуткової організації і розглянемо основу основ, на якій тримається фінансова система усіх ОСББ – внески та платежі. А отже ця тема стосується кожного, хто має хоча б найменше відношення до того чи іншого ОСББ.
  Для початку варто було б розмежувати, що саме становлять внески, а що платежі ОСББ. Але ,на жаль, ні спеціальний Закон, ні будь-який інший нам такого роз’яснення не дає. Спробуємо розібратись.  «Внески» -   цим терміном оперує "Порядок створення спеціальних фондів об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2002 р. в контексті того, що із внесків формуються спеціальні фонди для, до прикладу, ремонту. І джерелами формування даних фондів визначені саме внески. А тому можна стверджувати, що внески це кошти, шо регулярно або одноразово (за призначенням) вносяться співвласниками за для витрат на сам будинок та його функціонування. А от платежі  становлять кошти, що сплачуються  за  послуги надані іншими організаціями. Отож, платежі проходять так-би мовити «транзитом» через руки ОСББ до інших організацій, а внески становлять реальний бюджет об’єднання.
  Також цікавим є питання розміру даних внесків. Тут є дві сторони медалі: «Орел» - чи повинне ОСББ узгоджувати розмір внесків з органами виконавчої влади або місцевого самоврядування. Та «Решка» - чи можуть впливати власники на розмір внесків. Що до першого, то ні згаданим вище законом, ні іншими законодавчими актами України не передбачено затвердження або погодження органами місцевого самоврядування розмірів внесків та платежів, визначених загальними зборами ОСББ. Проте практика свідчить, що мають місце випадки, коли від ОСББ  «пропонують» узгодити в органах місцевого самоврядування розмір внесків та платежів на утримання будинку та прибудинкової території. До прикладу, при наданні споживачам, які мешкають у будинках ОСББ, пільг та субсидій.
 Що ж до того чи можуть співвласники впливати на розмір внесків. Відповідь проста: співвласкникИ – так, співвласниК  - ні. Адже відповідно до статті 10 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" до виключної компетенції загальних зборів членів об'єднання відноситься, зокрема, затвердження кошторису і балансу об'єднання, а також визначення розмірів внесків та платежів членами об'єднання. А Рішення загальних зборів,  прийняте відповідно до статуту,  є обов'язковим для всіх співвласників.   А значить вплив співвласників на розмір внесків напряму залежить від коефіцієнту бажаючих змінити розмір внеску  (йдеться про пропорцію голосів відповідно до розміру площі квартири).

    Резюмуємо: 1. Основну частину грошової маси бюджету становлять саме внески. Але точно не платежі, так, як ними розпоряджатись на власний розсуд об’єднання, по-суті, не може, а якщо й може, то потім повинне компенсувати дані кошти з інших джерел . 2. МДА, МР на розмір внесків впливати не може, хоча на практиці це не завжди діє. 3. Співвласник може вплинути на розмір внеску, тільки , якщо його підтримає значна частина співмешканців.

  Отже, розмір внесків у кожному будинку різний. І це не просто забаганка органів правління ОСББ, це об’єктивно залежить від: різного рівня затрат на утримання прибудинкової території та самого будинку, різного технічного стану будинку,  від розміру резервів, що співвласники вирішать відкладати на «чорний день» , до прикладу на кап.ремонт. І, врешті, розмір внесків залежить від бажання зробити будинок чистим, комунікації надійними, а дитячий майданчик безпечним!

Комментариев нет:

Отправить комментарий