понедельник, 5 декабря 2016 г.

МОРАТОРІЙ НА ПРОДАЖ ЗЕМЛІ МОЖУТЬ ПРОДОВЖИТИ ЩЕ НА 5 РОКІВ

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект № 5476, яким вкотре запропоновано продовжити мораторій на продаж сільськогосподарських земель.
Як зазначається у пояснювальній записці, якщо мораторій на продаж землі буде знято 1 січня 2018 року, то потужні агрохолдинги без будь-якої конкуренції з боку фермерів безперешкодно набудуть у власність десятки мільйонів гектарів земель сільськогосподарського призначення.
Також ініціатор законопроекту вважає, що запровадження в Україні обігу земель сільськогосподарського призначення у найближчі рік-два неможливе й через інші чинники.
Тому законопроектом пропонується продовжити мораторій на продаж землі до 1 січня 2022 року.
Також передбачається, що до запровадження купівлі-продажу або іншим способом відчуження земельних ділянок та земельних паїв громадяни та юридичні особи, які мають у власності земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, власники земельних паїв, яким виділені в натурі земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства, мають право звернутися до держави в особі уповноваженого Кабінетом Міністрів України органу з пропозицією про викуп належних їм земельних ділянок.

Викуп державою в особі уповноваженого Кабінетом Міністрів України органу таких земельних ділянок здійснюється у порядку, встановленому законом, на підставі договору  та за ринковою вартістю, визначеною відповідно до затвердженої Кабінетом Міністрів України методики з урахуванням цін на земельні ділянки сільськогосподарського призначення у країнах Європейського Союзу.

Комментариев нет:

Отправить комментарий