среда, 7 декабря 2016 г.

Нова форма договору оренди землі

З 2 грудня діє нова форма типового договору оренди землі. Це передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2016 року № 843, якою внесено зміни до типового договору.

Зокрема, відповідно до постанови фізичні та юридичні особи під час підготовки договорів оренди землі витрачатимуть менше часу та коштів за рахунок можливості укладання договору оренди на декілька земельних ділянок одного орендодавця.
Крім того, типову форму договору оренди землі приведено у відповідність до вимог законодавства, зокрема, у частині встановлення строку оренди земель сільськогосподарського призначення не менше ніж 7 років, а у разі передачі в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які є земельними ділянками меліорованих земель і на яких проводиться гідротехнічна меліорація, – не менше ніж 10 років.
Тепер сторони в обов’язковому порядку повинні погодити лише об’єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки), строк дії договору оренди, орендну плату із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.


вторник, 6 декабря 2016 г.

ФОНД ГАРАНТУВАННЯ ВКЛАДІВ ЗМІНИВ УМОВИ ДЛЯ УЧАСНИКІВ «PROZORRO.ПРОДАЖІ»

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб збільшив розмір винагороди організаторам торгів за проведення аукціонів з продажу прав вимоги за кредитами.
Це передбачено у змінах до рішення виконавчої дирекції Фонду «Про окремі питання організації процесу продажу активів (майна) банків, що ліквідуються».
Крім того, задля підвищення прозорості процесу продажу активів банків, що ліквідуються, Фонд вирішив переглянути підходи до розподілу лотів, а також розміри гарантійного внеску.
Так, згідно з новими умовами, комісія, яку отримують електронні майданчики за проведення аукціонів з продажу прав вимоги за кредитом відтепер складає 3%, що в 6 разів вище за попередню мінімальну (за прогресивною шкалою мінімальний розмір комісії складав 0,5%).
Максимальний розмір комісії, яку можуть отримати майданчики за проведення аукціону, відтепер підвищено до 1,5 млн грн (раніше – не більше 500 тис. грн).
Крім того, Фонд гарантування вкладів вдвічі зменшив гарантійний внесок – до 5%. Це дозволить значно розширити коло потенційних покупців активів неплатоспроможних банків. В той же час було знято обмеження на суму внеску, який раніше максимальний рівень складав 500 тис. грн.

«Збільшення граничного розміру винагороди організаторам електронних аукціонів, на яких реалізуються права вимоги за кредитами, було не просто побажанням організаторів торгів, з якими ми ведемо постійний діалог, а й об’єктивною необхідністю. Адже продаж прав вимоги за кредитами є набагато складнішими процесом, аніж реалізація, скажімо, об’єкту нерухомості чи цілісного майнового комплексу. Ми обіцяли переглянути розмір «комісійних» – і зробили це», – сказала Юлія Берещенко, директор департаменту консолідованого продажу та управління активами Фонду.
Повний текст прийнятих змін – за посиланням


понедельник, 5 декабря 2016 г.

МОРАТОРІЙ НА ПРОДАЖ ЗЕМЛІ МОЖУТЬ ПРОДОВЖИТИ ЩЕ НА 5 РОКІВ

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект № 5476, яким вкотре запропоновано продовжити мораторій на продаж сільськогосподарських земель.
Як зазначається у пояснювальній записці, якщо мораторій на продаж землі буде знято 1 січня 2018 року, то потужні агрохолдинги без будь-якої конкуренції з боку фермерів безперешкодно набудуть у власність десятки мільйонів гектарів земель сільськогосподарського призначення.
Також ініціатор законопроекту вважає, що запровадження в Україні обігу земель сільськогосподарського призначення у найближчі рік-два неможливе й через інші чинники.
Тому законопроектом пропонується продовжити мораторій на продаж землі до 1 січня 2022 року.
Також передбачається, що до запровадження купівлі-продажу або іншим способом відчуження земельних ділянок та земельних паїв громадяни та юридичні особи, які мають у власності земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, власники земельних паїв, яким виділені в натурі земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства, мають право звернутися до держави в особі уповноваженого Кабінетом Міністрів України органу з пропозицією про викуп належних їм земельних ділянок.

Викуп державою в особі уповноваженого Кабінетом Міністрів України органу таких земельних ділянок здійснюється у порядку, встановленому законом, на підставі договору  та за ринковою вартістю, визначеною відповідно до затвердженої Кабінетом Міністрів України методики з урахуванням цін на земельні ділянки сільськогосподарського призначення у країнах Європейського Союзу.