пятница, 25 ноября 2016 г.

Нова схема реєстрації нерухомості

В Україні змінилася схема реєстрації нерухомості. Відповідно до вимог нового Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності" була розроблена постанова КМУ №806 від 9 листопада 2016 р. Дані документи розроблені з метою знизити ризики незаконного заволодіння бізнесом і передбачають додаткові захисні механізми під час реєстраційних дій.
Що зміниться ?

Однією з головних новацій передбачається повернення паперових витягів про державну реєстрацію прав. Витяг з Державного реєстру прав про проведену державну реєстрацію прав в паперовій формі з підписом та печаткою державного реєстратора видається за бажанням власника. Витяг з Державного реєстру прав про проведену державну реєстрацію прав у паперовій або електронній формі має однакову юридичну силу та містить обов’язкове посилання на Державний реєстр прав.
Закон також зобов’язує реєстраторів при здійсненні будь яких дій перевіряти дані з Єдиного реєстру судових рішень. Отже, планується створити механізм, який не дозволить вчиняти реєстраційні дії на основі судових рішень, якщо дані про це рішення відсутні в Єдиному реєстрі судових рішень.
Також вводиться новий механізм тимчасового зупинення реєстрації прав на нерухоме майно. Такі дії можуть вчинятися або на основі рішення суду, або за заявою самого власника майна. Відновлення реєстраційних дій можливо також на основі рішення суду або відзиву заяви власника. Якщо власник протягом 10 робочих днів не надасть реєстратору рішення суду про заборону здійснення реєстраційних дій, то реєстрація відновлюється.  
Використання держреєстраторами даних Єдиного державного реєстру судових рішень дозволить зменшити ризик підробки документів і уникнути корупційних ризиків. Повернення до паперових витягів повинно стати додатковою гарантією для власників користувачів нерухомого майна.  


Комментариев нет:

Отправить комментарий