четверг, 24 ноября 2016 г.

ЗБІЛЬШЕННЯ БЮДЖЕТУ ОСББ

 
Або де взяти кошти неприбутковій організації?
Житлове законодавство, а саме Закон України «Про ОСББ» (далі Закон) однозначно визначив, що ОСББ створюється як непідприємницьке товариство для здійснення функцій, визначених законом. Також зазначається, що об'єднання є неприбутковою організацією і не має на меті одержання прибутку для його розподілу між співвласниками. Але, за для ефективного функціонування, об’єднання має оперувати досить значними активами. Так з чого ж сформувати грошову масу, яка «прокормить» весь будинок?

Сьогодні розглянемо одне з найцікавіших і найоб’ємніших джерел формування бюджету ОСББ - оренду нежитлових приміщень. Адже, в силу ринкової вартості, вона може стати дійсно дуже ємким ресурсом.  
Проте, слід зауважити, що обов'язковою умовою для неприбуткових організацій є використання своїх доходів (прибутків) виключно для фінансування видатків на своє утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами (пп. 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 ПК України).   
Отож, об'єкти, що належать до спільного майна багатоквартирного будинку, можуть за рішенням загальних зборів ОСББ передаватися на умовах оренди, фізичним та юридичним особам, щоправда за умови, що не будуть погіршені умови експлуатації багатоквартирного будинку (ст. 26 Закону). А от ціну оренди, звісно ж, ОСББ визначає на свій розсуд, відповідно до місцезнаходження будинку, стану приміщення та попиту. А значить кошти, точніше їх кількісний вираз, які буде отримувати об’єднання прямопропорційні дипломатичним і підприємницьким здібностям складу правління ОСББ. І найприємніше: податки на даний вид доходу об’єднання сплачувати не буде.
Резюмуємо: утворені згідно із Законом та внесені до Реєстру ОСББ не сплачують податок на прибуток з будь-яких доходів, отриманих ними в межах статутної діяльності, за умови, що такі доходи (прибутки) використовуються такими неприбутковими організаціями виключно для фінансування видатків на їх утримання та напрямів діяльності.

Комментариев нет:

Отправить комментарий