четверг, 25 мая 2017 г.

Як повернути Пенсійний збір, сплачений при купівлі житлової нерухомості?

Відповідно до законодавства, яке регулює сплату збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, визначено певні підстави, за наявності яких особи можуть бути звільнені від сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, а саме від сплати збору з операцій купівлі-продажу нерухомого майна.
Відповідно до вимог положень Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» фізичні особи, які придбавають нерухоме майно, зобов’язані сплачувати збір на обов'язкове державне пенсійне страхування (або як часто його називають «Пенсійний збір») у розмірі 1% від вартості нерухомого майна, зазначеної в договорі купівлі-продажу такого майна.
При цьому, вищезазначеним Законом передбачена пільга щодо сплати Пенсійного збору, а саме від сплати даного збору звільняються громадяни, які придбавають житло вперше.
Однак, станом на сьогодні в Україні відсутній правовий механізм перевірки інформації про факт придбання особою нерухомості вперше, а тому, враховуючи вимоги положень ЗУ «Про нотаріат», жоден нотаріус не зможе здійснити нотаріальне посвідчення Вашого договору купівлі-продажу нерухомого майна без наявності документального підтвердження сплати Вами вищезазначеного Пенсійного збору.
Отже, якщо Ви дійсно маєте намір придбати житлову нерухомість, Ви у будь-якому випадку будете вимушені сплатити вищезазначений Пенсійний збір, навіть якщо відповідно до вимог положень діючого законодавства України Ви звільнені від обов’язку сплачувати такий збір.
Але звертаємо при цьому Вашу увагу, що сплачений Вами Пенсійний збір можна повернути у судовому порядку, адже за відсутності відповідного правового механізму перевірки інформації про факт придбання нерухомості вперше саме держава, в особі Пенсійного фонду України як уповноваженого суб'єкта владних повноважень, зобов'язана доводити той факт, що у кожному конкретному випадку особа, що зобов'язана сплачувати збір на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, придбала житло не вперше.
З вищезазначеною позицією згодні і більшість суддів адміністративних судів України всіх інстанцій, саме завдяки чому фахівцям юридичної компанії Адвокатес абсолютно успішно вдається повернути клієнтам-власникам житлової нерухомості безпідставно сплачений ними Пенсійний збір!            
Звертаємо увагу, що на сьогодні сформована судова практика з питання повернення помилково сплаченого збору особам, які придбали нерухоме майно вперше, і суди мають чітку позицію при розгляді таких справ. Відтак судова практика говорить про те, що відсутність механізму встановлення органами Пенсійного фонду України обставин придбання житла конкретними особами вперше не є підставою для позбавлення законодавчо встановлених пільг по сплаті збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та звуження існуючих прав особи. Також доцільно зазначити, що суди в якості доказів, що підтверджують придбання нерухомого майна вперше, приймають до уваги надані стороною по справі Інформаційні довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна, що містять відомості про зареєстровані речові права на нерухоме майно та відомості про виникнення, перехід та припинення права власності на нерухоме майно. Якщо у вказаних довідках відсутні відомості про реєстрацію іншого нерухомого майна, окрім нерухомості, що придбалась вперше, то зазначені відомості слугують підтвердженням (доказом) придбання нерухомого майна вперше, що, в свою чергу, не може бути спростовано органом Пенсійного фонду та дає підстави для висновку, що особа придбає нерухоме майно вперше, а тому звільняється від сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування.
За таких умов суди визнають дії органів Пенсійного фонду протиправними щодо відмови повернути помилково сплачену суму збору з операцій купівлі-продажу нерухомості та зобов’язують органи Пенсійного фонду вчинити дії щодо повернення суми сплаченого збору.
Таким чином, сплачену суму збору при укладанні договору купівлі-продажу нерухомості особою, що купує таку нерухомість вперше або особою, що перебуває в черзі на одержання житла, можливо повернути шляхом подачі до суду позовної заяви про стягнення помилково сплаченого збору в розмірі 1 відсотка від вартості придбаного нерухомого майна.

Отже, враховуючи все вищезазначене, пропонуємо Вам звернутися до фахівців юридичної компанії Адвокатес з метою отримання послуги щодо повернення безпідставно сплаченого Пенсійного збору у судовому порядку.

Комментариев нет:

Отправить комментарий