среда, 18 января 2017 г.

Як оподатковується ПДФО отримана у 2016 році спадщина?


За нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковується вартість власності, що успадковується членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення.
Про такі норми статті 174 Податкового кодексу України нагадують у ГУ ДФС у Чернівецькій області, водночас відзначаючи, що членами сім’ї першого ступеня споріднення вважаються батьки відповідної особи, її чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім'ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення (підпункт 14.1.263 ПК України). Вартість будь-якого об'єкта спадщини, що успадковується такими спадкоємцями, оподатковується ПДФО за ставкою 5 %.
За нульовою ставкою ПДФО відповідно до підпункту 174.2.1 ПК України також оподатковується вартість:
1.      об’єктів нерухомості, рухомого майна (транспортний засіб, антикваріат тощо), готівки, що успадковується особою, яка є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування;
2.      об’єктів нерухомості, рухомого майна, що успадковуються дитиною-інвалідом.
Водночас для будь-якого об'єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента, застосовується ставка ПДФО у розмірі 18 % (підпункт 174.2.3 ПК України). У цьому випадку спадкоємцю також потрібно буде сплатити військовий збір у розмірі 1,5 %.
Окрім того слід відзначити, що оподатковуваний дохід у вигляді успадкованого майна також є об’єктом оподаткування військовим збором, ставка якого визначена у розмірі 1,5 %. Звільняються від оподаткування військовим збором доходи, які не включаються до загального оподатковуваного доходу фізосіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у підпунктах 165.1.2, 165.1.18, 165.1.25, 165.1.52 ПК України.
Таким чином, вартість успадкованого майна, отриманого спадкоємцем-резидентом, який є членом сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення, оподатковується ПДФО за нульовою ставкою та не оподатковується військовим збором.
Особи, які отримали у 2016 році спадщину, зобов’язані задекларувати такі доходи до 1 травня 2017 року (останнім днем є 3 травня, оскільки 1 травня є вихідним днем – ред.) та до 1 серпня 2017 року сплатити з таких доходів відповідну суму податку.
Зауважте, громадяни, що одержали дохід у вигляді спадщини, який оподатковується за нульовою ставкою податку, та фізособи – нерезиденти, якими сплачено ПДФО до нотаріального оформлення (видачі свідоцтва на спадщину або договору дарування) не зобов’язані включати вартість такої спадщини чи подарунку до складу загального річного оподатковуваного доходу та подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.




Комментариев нет:

Отправить комментарий