среда, 21 декабря 2016 г.

Збільшення бюджету ОСББ

Частина 3 «Кошти, залучені на умовах кредиту або позики»
Продовжуючи далі тему про бюджет ОСББ, як не прибуткової організації, розглянемо наступне джерело надходження коштів до об’єднання – кредити.

Для того, щоб якісно виконувати свої обов’язки, ОСББ потрібний великий масив коштів і внесків співвласників не завжди вистачає, особливо, коли  плануються значні затрати, скажімо на капітальний ремонт. Тому, до відносин кредитування схиляються багато об’єднань.
До речі, саме на ремонтні роботи у переважній більшості випадків ОСББ і  «просять» кошти у банків. «У більшості випадків ОСББ займають кошти на ті ремонтні роботи, які необхідно проводити в теплий період року. Тому основний потік клієнтів ми очікуємо з весни. Зараз у нас у роботі є кілька заявок на заміну каналізаційних труб, закупівлю труб для водопостачання та газифікації. Це ті роботи, які можна здійснити в зимовий період», - розповідає заступник директора департаменту роздрібного банкінгу Укргазбанку Микола Ільїнов.
Але наявність можливості ОСББ отримати кредит ще не означає, що це просто зробити.  
Для того, щоб отримати кредит, потрібно довести свою платоспроможність, відповідними документами. До останніх відносимо: документи про оплату послуг комунальних підприємств, що раніше замовлялися об'єднанням і порядок збору платежів з мешканців будинку +  довідка з банку про надходження на поточний рахунок за останні 12 місяців, фінансовий план ОСББ на весь термін кредитування, довідка про відсутність заборгованості перед іншими організаціями.  
Хто ж приймає рішення брати кредит? Рішення про необхідність кредиту повинні прийняти більшість власників. Так, саме співвласники приймають рішення про кредитування. Проте,  хто не згоден, але в меншості, все одно зобов'язані дослухатися до рішення зборів і оплачувати кредит.
Як розподіляються зобов’язання? Розподілення відбувається відповідно до квадратних метрів, якими володіє житель. Якщо ОСББ бере кредит, кожен член об'єднання щомісяця платить більшу суму, ніж було до цього. Тобто включається дана сума в щомісячний внесок.
В Україні є банки, що мають відповідні програми, до прикладу  «ОСББ плюс», які дозволяють отримувати частину послуг банку безкоштовно.
Отож, кредит ОСББ отримати може, це теоретична можливість, проте вже інша справа – це вигідні умови кредиту. Тому для того, аби знайти банк, який погодиться надати вам кредит на хороших умовах, потрібно постаратись та проаналізувати послуги багатьох банків.







Комментариев нет:

Отправить комментарий