четверг, 17 ноября 2016 г.

ДЕПУТАТИ ПРОПОНУЮТЬ СКАСУВАТИ ПДВ

На розгляд Верховної Ради України подано проект Закону № 5401, яким пропонується скасувати податок на додану вартість.
Автори законопроекту вважають за необхідне скасувати з 1 січня 2017 року податок на додану вартість в Україні як податок, що є дискримінаційним та корупційним, в частині його відшкодування, з метою забезпечення рівності усіх платників податків перед законом.  
У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що упродовж останніх років чітко простежується негативна тенденція – щорічна сума коштів від ПДВ, що надходить до бюджету, поступово зменшується, порівняно з коштами, які відшкодовуються з нього. ПДВ має значний вплив на загальний рівень цін та регресивність, особливо щодо малозабезпечених верств населення.
Наявність великої кількості винятків та пільг з оподаткування, передусім індивідуального, галузевого та територіального характеру, за словами авторів законопроекту, негативно впливає на ефективність адміністрування податку на додану вартість й створює податкову дискримінацію, а застосування вказаних спеціальних режимів на практиці призводить до подвійних втрат Державного бюджету, оскільки платники, які їх застосовують, податок на додану вартість до бюджету не сплачують, а залишають його у своєму розпорядженні.
Подібні пільги з оподаткування народні депутати вважають однією з форм непрямих субсидій з боку держави, що порушує основні принципи ринкових умов, перешкоджає здоровій конкуренції за рахунок надання переваг одним суб’єктам підприємництва стосовно інших.
Депутати не пропонують запровадити ніяких механізмів, які мали б компенсувати втрати бюджету від скасування ПДВ. Натомість вони стверджують: «якщо зберегти кошти, які розкрадаються зараз на схемах від ПДВ, це вже будуть більшою мірою покриті втрати від скасування цього податку». 
Також, за їх словами, ефект від скасування ПДВ буде співмірним ефекту від запровадження свого часу спрощеної системи оподаткування.

Вважаємо, що даний підхід до вирішення цього питання є досить радикальним та може мати негативні наслідки для економіки України.


Комментариев нет:

Отправить комментарий