вторник, 18 октября 2016 г.

РЕФОРМА ДОЗВІЛЬНОЇ СИСТЕМИ У БУДІВНИЦТВІ

Реформування дозвільної системи у сфері будівництва унеможливить будівельні афери та допоможе мінімізувати корупційні ризики в системі держархбудконтролю. Про це повідомив Голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев під час круглого столу «Реформування дозвільної системи у сфері будівництва як засіб ефективної боротьби з незаконними забудовами».

За його словами, законопроект 4733-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності» передбачає градацію забудов лише за класами наслідків – значним, середнім та незначним і скасовує додатковий розподіл на їх основі об’єктів за категоріями складності. Власне категорії складності були запроваджені для того, щоб дозволити частину об’єктів з середнім класом наслідків будувати за декларативними документами.
«Це звузить поле для маніпуляцій з боку недобросовісних забудовників, а для звичайних громадян, які ведуть нескладні будівництва, він максимально спростить дозвільну систему. Повернення дозвільних документів на доопрацювання будуть скасовані взагалі. Це зніме проблему корупційних ризиків у процесі взаємодії громадянина та державної установи», – відзначив Олексій Кудрявцев.
Також він наголосив, що законодавчі зміни не збільшать навантаження на чесних забудовників: пакет документів на отримання дозволу залишиться незмінним, але забудовники, які раніше за допомогою декларації занижували категорію складності, тепер змушені будуть подавати копії документів для отримання дозволу.
«Законопроект 4733-1 в підготовці до другого читання вже отримав більше ста поправок, – повідомив його співавтор, народний депутат України Дмитро Андрієвський. – Сьогодні важливо обмінятися думками та сформувати універсальний документ, який буде регулювати діяльність підприємств у будівельній галузі. Революційність законодавчих змін полягає в тому, що більше 80% будівництв зможуть починатися вже на наступний день після подання повідомлення. Ускладнення виникнуть лише у тих забудовників, які раніше користувалися недоліками законодавства, розбивали великі комплекси на дрібні об’єкти й будували їх за декларативним принципом під виглядом ІІІ категорії складності».
За словами директора Департаменту державних програм та розвитку житлового будівництва Мінрегіону Наталії Козловської 5 років назад держава пішла шляхом скорочення дозвільних процедур але отримала досить негативні наслідки.
«На жаль, не всі забудовники поводять себе порядно й оскільки кінцевим споживачем їх діяльності є звичайні громадяни, ми вважаємо, що необхідно змінити підходи до цього питання. Мінрегіон вважає, що законопроект 4733-1 є важливим документом і до другого читання спільно з парламентським комітетом та Держархбудінспекцією слід врахувати максимальну кількість пропозицій від депутатів та експертних організацій», – наголосила Наталія Козловська.

Нагадаємо, що в липні 2016 р. Верховна Рада України в першому читанні підтримала законопроект 4733-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності», який реформує дозвільну систему у сфері будівництва.

Комментариев нет:

Отправить комментарий